Diaspora

De beelden van jonge Afrikanen die met volle bootjes op de Middellandse zee onderweg zijn naar Europa zijn alom bekend. Dat verreweg de grootste migratiestroom binnen Afrika zelf plaatsvindt krijgt aanzienlijk minder media-aandacht.

Landsgrenzen in Afrika zijn veelal ontstaan als gevolg van het Europees imperialisme en kolonialisme. Voor veel Afrikanen hebben deze landsgrenzen relatief weinig betekenis. Identiteit en familiebanden zijn veel belangrijker redenen om je al dan niet binnen een bepaald gebied te bewegen. Mensen uit verschillende landen delen in veel gevallen een etniciteit, taal en cultuur. De hoge interne migratiestroom binnen Afrika hangt hier dan ook mee samen.

Deze fotoserie gaat vooral over de invloed van het toerisme in Gambia, over hoe veerkrachtige jonge mannen creatieve oplossingen vinden om zich aan hun benarde situatie te ontworstelen. Aangetrokken door de mogelijkheden die het toerisme in Gambia met zich mee brengt laat menigeen alles achter. Niet alleen Gambianen zelf maar ook mensen uit omringende landen laten familie en vrienden achter in hun zoektocht naar een beter leven.