Diaspora

De beelden van jonge Afrikanen die met volle bootjes op de Middellandse zee onderweg zijn naar Europa zijn alom bekend. Dat verreweg de grootste migratiestroom binnen Afrika zelf plaatsvindt krijgt aanzienlijk minder media-aandacht.

Landsgrenzen in Afrika zijn veelal ontstaan als gevolg van het Europees imperialisme en kolonialisme. Voor veel Afrikanen hebben deze landsgrenzen relatief weinig betekenis. Identiteit en familiebanden zijn veel belangrijker redenen om je al dan niet binnen een bepaald gebied te bewegen. Mensen uit verschillende landen delen in veel gevallen een etniciteit, taal en cultuur. De hoge interne migratiestroom binnen Afrika hangt hier dan ook mee samen.

Deze fotoserie gaat over migratie binnen Afrika, over veerkrachtige jonge mannen die in een onzekere en continu veranderende omgeving in staat zijn creatieve oplossingen te vinden tijdens de zoektocht naar een beter leven. Het politiek stabiele klimaat in Gambia en het ‘massatoerisme’ rondom de stranden werken hierin als een magneet.
Door de personen steeds op een zelfde enigszins abstracte manier te fotograferen, wil ik niet het individu, maar de grotere groep Afrikanen die zij vertegenwoordigen benadrukken.